tisdag 14 augusti 2012

Knypplade spetsar & bibelöversättning.
Förra veckan reste jag med en kär vän till Vadstena. Vi fick en trevlig bilresa genom det vackra Sverige. God lunch åt vi på Sophie Pipers Löfstad nära Norrköping. Om man tillåter sig att göra avstickare från Stora Vägen hittar man mycket intressant och spännande. Och gott!
I Vadstena finns mycket som är förtjusande och roligt att se. De små välomskötta trähusen får en att tro att man är Tant Grön när man vandrar omkring i sakta mak. Den heliga Birgitta sätter förstås sin prägel på mycket av staden. Läs gärna om Birgittasystrarna.
Så klart ville jag se Spetsutställningen på Gustaf Vasas slott! Där fanns mycket underbart att se. Jag tycker att utställningen var väl presenterad i de vackra salarna. Några andra intresserade damer och jag visades runt av en kunnig och trevlig spetsknypplerska. 
Lägg till bildtext
Hon berättade om spetsens historia. Och jag var förstås glad över att frivoliteterna fanns med: (Fast inte just på denna bild)
Fina montrar.


Ett stort och vackert porträtt av en hovdam visade på en vacker knypplad halskrage samt på puffärmarna som bl a syddes av min mormor Signe!I en vackert bäddad brudsäng beundrades den vackra knypplade spetsen Rosenknopp formgiven av Anna Karin Bylund! 
Tidens vingslag

Ingrid Eggiman - Jonssons knypplade och broderade fåglar svävade i de vackra slottsrummet. Jag antar att det är många som läst och inspireradts av hennes härliga broderiböcker! Nu har hon gett.
ut en ny: Den är så fin.
I Klosterkyrkan vandrarde jag kring och njöt av stämning och det blå ljuset. Jag mötte en man där...
Hieronymus, bibelöversättare från Illyrien
Han översatte Bibeln från grekiska och hebreiska till latin. Versio Vulgata var färdig år 405. Han levde som eremit i öknen innan han så småningom grundade ett kloster i Betlehem. Numera är han bibliotekariers och översättares skyddshelgon! Bra att veta för en som är mamma till en översättare!
Knyppling och bibelöversättning är pilliga saker! Jag tror att det räcker med att jag letar fram min knyppeldyna!
1 kommentar: