lördag 22 februari 2014

Mysteriebroderi

Strax efter nyår hade jag ett halvt rödkålshuvud kavar. Jag kokade det och vattnet blev så vackert purpurrött. Jag stoppade ner en bit lakansväv i det och efter att väven torkat blev det bara en svag rosalila färg kvar.

I samma veva startade  Pia S ett Mysteriebroderi på facebook som jag anmält mig till. Bakgrundstyget skulle ha just den storleken som som min färgade tygbit hade. 
Grunduppgiften i detta broderi var att skapa ett fönster. Sagt och gjort; med hjälp av ett glesvävt bomullsband fick mitt fönster karmar. som första uppgift skulle vi brodera något som växte. En svärmorstunga i en terrakottakruka och en ampellilja samt några ljust blå pärlhyacinter fick plats i mitt fönster.


Den andra ledtråden var ett redskap. Och jag funderade på en skiftnyckel och en hammare. Men stannade för en stege. Stegen behövs för att klättra upp och tvätta fönstret. När jag höll på med detta broderi så kunde jag se vad mina broderivänner som också kämpade med ledtrådarna höll på med. Jag blev så avundsjuk på deras skicklighet och påhittighet att jag misströstade och tänkte ge upp. men hittade en text som jag i ren provokation broderade dit. "Jag tycker om mig själv och är glad över att jag inte är någon annan."
Snacka om positivt tänkande! Så jag hängde på och när den tredje ledtråden kom - brodera något som flyger-  hade detta fått mig att tänka stort och en Chagall besläktad pegas dök upp i mitt fönster. Jag kände mig mycket nöjd med mitt verk.
 Ledtråd nummer fyra var ett klädesplagg och jag som alltid provar hattar i varuhusen, sydde mig en vit sidenhatt med stora brätten och en hel blomrabatt. Den fick hänga på en krok i fönstret.
Ledtråd nummer fem var att brodera något ätbart. Jag har bestämt mig för att inte äta några semlor i år. För äter jag en så äter jag sen flera. Men brodera dem kan jag väl göra. Egentligen ska man ju äta semla med varm mjölk och kanel i djup tallrik, men det fick bli ett glas kall mjölk till broderisemlan. 
 Denna vecka skulle vi få till rörelse i vårt fönster och på fb kan man se många olika lösningar på vad rörelse är. Finurligt tänkande och humor är egenskaper som brodöser besitter. Men hos mig blev det äntligen en gardinuppsättning! Men oj vad vinden tog tag i det tunna tyget! Och vilken tur att jag hade stegen där, annars hade jag inte fått stång och gardin på plats. 

Idag kom ledtråd sju;  Någon kommer förbi. Tror faktiskt jag vet vem det är, men jag har inte löst det broderitekniskt än. Jag har ju veckan på mig.

5 kommentarer:

 1. Men du är då för påhittig! Och så har du glömt den där supergoda semlan på kondiset i Göteborg.

  SvaraRadera
 2. Det var kul att läsa lite mer om ditt broderi! Det kommer att bli superfint. Det är verkligen kul det här med att få en pusselbit varje vecka för att utifrån delar få till en helhet. En del gillar inte det ,´men vi som gör det för oss är det toppen :))
  Pegasus gillar jag skarpt...

  SvaraRadera
 3. Vilken kul uppgift med mysteriebroderi! Extra mystiskt när fina flygande hästar och rabatthattar gömmer sig bakom gardinen. Det uppmanar till att pilla och upptäcka detaljer i bilden.
  Finns någon av dina vänners mysterier på nån blogg som man kan se, eller är de hemliga på Facebook?

  SvaraRadera
 4. Du har en otrolig fantasi och är så påhittig. Vilken spännande broderi utmaning. Synd att jag har missat denna utmaning den skulle passa mig. Kul att du tittade in på min blogg så jag hittade till din blogg. Nu skall jag bläddra vidare bland dina etiketter.

  SvaraRadera