måndag 1 april 2013

Fåglar - broderade och andra


 Vår fina plastkassehöna förgyllde vår påsk även detta år. Hon fick sällskap av några nybroderade tuppar på servetterna. Jag hittade tupparna hos Britta Johansson på Korsstygnsbolaget. Hönor, tuppar ägg och andra fjäderfän är det gott om så här års. Och gott är det också, med ägg alltså. Och vackra blir de av lökskalen. Jag nänns inte slänga skalen när jag ätit upp innehållet! Hos svärmor i Nyköping fick vi retromat. Legymer och kassler i äggstanning. Inte ofta man äter det nu för tiden. Det är barndomens mat. Men läckert är det! Och vackert!

Våren ljuset pånyttfödelsen... Fåglar har så mycket symboliskt i sig. I Howth hamnen norr om Dublin såg vi fantastiskt många och vackra fåglar som var väldigt närgångna. Starling heter de på engelska och deras latinska namn är Sturnus vulgaris.  Vi säger stare. Inte kände jag igen en vanlig stare! Men så här vacker är den:

Och när vi nu ändå är inne på fåglar vill jag också visa den vitkindade gåsen som framförde en fantastisk uppvisning med uppburrade vingar, störtsköna dykövningar och fantastiska läten på iskanten i Nyköpings hamn. På latin Branta leucopsis. 


 Fågelpågel kallas denna yllebroderade variant. Flera kamrater finns att beskåda på Mina stygn


4 kommentarer:

 1. Retromat är ju toppen åtminstone i din svärmors tappning! Så vacker. Jag kommer osökt att tänka på min mamma o min farmors olika lådor som gjordes på helgerna! Gott

  Staren är då en vacker fågel vilka färger!

  Fågelpågel stoltserar så stolt - även jag som får se den i olika varianter! Tack

  SvaraRadera
 2. Legymer - inte ofta man använder ordet heller.P vill gärna göra legymsallad att ha till den i mitt och svärdotterns tycke hemska burkskinkan när vi är på sjön.
  Den där plastkassehönan verkar ju intressant. Din tillverkning?

  SvaraRadera
 3. Finfina fjäderfän, både de levande och de framknåpade!

  SvaraRadera
 4. Love your Easter table. Everything! The hen. Eggs. Napkins! Placemat! Together so inviting.

  SvaraRadera