söndag 20 januari 2013

Ett nytt år!

Hej igen! 
Det var ett bra tag sen jag tog mig tid att skriva och visa vad jag har för händer och fötter. Nu är jag här igen! Hoppas att allt är väl med Dig!
Just nu har det varit mycket läsa för mig. Jag är tillbaka i min gamla bokcirkel där vi just nu läser två unga författare Jonas Hassem Kemiri och Johannes Anyuru. Båda två tillför perspektiv och miljöer som är nya för mig. Kemiris språkdusch i Ett öga rött roar och oroar fortfarande. Vårt gamla nya språk är inte så förstelnat att det inte kan ta emot och ta till sig nya ord och uttryck. Anyurus En storm kom från paradiset tyckte jag var svår att få grepp om. Men sen satt jag fast och förundrades över erfarenheter och situationer som är långt ifrån mina egna. Författaren beskriver sin fars situation som misstänkt och fänglad i Tanzania. Hans mycket annorlunda sätt att ge sig till tåls, planera och genomföra en flykt som så småningom skulle sluta i Sverige. Jag är så glad att han kom hit även om jag kan förstå att han själv längtade tillbaka till sitt eget folk. Men tänk om han inte kommit hit då hade jag inte fått läsa boken!
Nu håller jag på med Hallarna av Emile Zola. Le ventres de Paris från 1873. Rolig och medryckande med naturalistiska miljöbeskrivningar och personskildringar. Inte helt okontroversiell i en annan tid om jag förstått min gamla litteraturhistoria. På tisdag ska jag få ta del an andras synpunkter på Nationalmuseum med anledning av utställningen om Det moderna livet.
 Broderi har det också blivit liksom stickning. Flera par Lovikkavantar på grund av den kyliga vintern. Många fryser om sina fingrar! Då är det skönt att kunna bistå samtidigt som man kan ha något för handen framför TV. Till julklapp blev mitt skånska yllebroderi i form av en väska till Emma. Det var så roligt att sy och vackert tycker jag att det blev. Uppskattat var det också. Själv blev jag begåvad en underbar varmröd yllesjal stickad i ett fantastiskt vackert spetsmönster. Emma fastnade för stickning i påskas och nu värms mina axlar av denna röda dröm!

Och vad ska jag göra med växthustaket? Snön har blivit för tung och glaset har gått sönder.

3 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka! Så fint yllebroderi. Nu blir jag sugen.
  Trist med växthuskraschen. Har du några stackars övervintrande växter som fryser nu?

  SvaraRadera
 2. Du är då så himla duktig - jättefint broderi, förstår att E blev glad. Men stackars växthuset, ser lite illa ut. Läser du Zola på franska?

  SvaraRadera
 3. Tack för omtankarna! Min vinranka, som hittills bara vuxit och varit vackert grön, lär ju ha fått ge upp. Den granna franske dragonen, som till min stora överraskning kommit igen tre somrar i rad, har nog också frusit.
  Kära A - du har höga tankar om mig. Nej Zola har jag läst på ärans och hjältarnas språk. Riktigt bra bok faktiskt.

  SvaraRadera