onsdag 6 juni 2012

Resan till Skagen

Som en liten pärla blev den! Resan till Skagen med svärmor och hennes tre söner. Tre svärdöttrar följde också med.
Med bil och båt lämnade vi Sverige och styrde kosan mot Danmark, i ljuvligt väder med värme och blå himmel och vita skyar som for fram över den breda himlen. Vi tog in på en liten dansk kro där vi sov gott och kunde hygge os. I krostugen åt vi våra middagar. Första kvällen var alla nära stjärnorna - på menyn stod STJERNESKUD. Vad var det? Jo en delikat liten smörrebrödsrätt med stekt och kokt rödspetta, färska räkor och stenbitsrom. Till det en Tuborg grön för min del. Sen somnade vi ovaggade.
Åska och regn väckte oss mitt i natten men när morgonen grydde sken solen. Utanför Skagens museum stod mästarna och väntade på oss.


P S Kröyer och Michael Ancker
Utställningen i det fantastiska Skagen museeum är fyllt av underbara målningar  med det vackra nordiska ljuset.  Huset var tidigare Bröndums hotell där Anna Ancker så småningom gift med Michael A var dotter i huset. Anna var den enda av de många skagenmålarna som var född i Skagen.
Målad av Anna Ancker

Målad av PS Kröyer


P S Kröyer var den stora stjärnan. Född i Oslo men studerad i Köpenhamn och så småningom gift med Marie Trieptke, också målare. Marie träffade så småningom Hugo Alfven, blev förälskad och lämnade Kröyer för ett olyckligt äktenskap med Alfven som ledde till skilsmässa. Marie dog i Stockholm 1940. Det finns en läsvärd biografi om Maries liv. 
Grenen

Sandormen som tar dig längst ut på Skagens udde
Men det är inte bara konsten som gör Skagen till ett spännande resmål; Det finns mycket sand på denna Jylländska nordspets. Längst upp på Grenen möter Västerhavet Österhavet. Dramatiskt stämningsfullt och fascinerande.
Havstaske med sparris. Läckert på sandstrandens restaurang!

Frisk fisk - färsk fisk !
En resa där kroppen och själen fick sitt goda.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig reseberättelse! Speciellt kul att resa med släkten- fina minnen att ta fram senare i livet.

    SvaraRadera