tisdag 23 augusti 2011

Mödrar och augustistillhet


Nu är havet lungt och stillheten har lagt sig. Badstojet och båtmotorerna har ebbat ut och ett och annat fågelskri hörs över vattnet.

Hittade en udda gammal fin linnehanduk efter min mamma i linneskåpet.En gammal spets som jag fått av min svärmor som hon i sin tur tagit hand om efter sin svärmor Amelie. Spetsen har färgats gulbrun av att ha legat länge i en papplåda. Men den blev fin mot den gamla handduken. Saknade just då ett lättportabelt broderi när jag skulle fara runt i världen lite. En färg och korsstygn skulle funka. Hittade också den gamla trotjänaren MÄRKBOK av Elise Svennås utgiven av ICA-förlaget 1958. Och så lite stramalj. Kanske skulle jag ge handduken till Emma?
Nu har jag provat olika stilar från märkboken och sytt namnen på många av Emmas förmödrar och årtalet då de föddes. Jag har just sytt min farmors namn och konstaterat att hon föddes 1895. Ingen finns längre kvar som kan berätta om henne. Men hon finns genom min hand och mina stygn ett tag till i minnet. Någon kommer att fråga" Vem var det?" Men även hennes mamma, min pappas mormor, Emmas morfars mormor Johanna född 1870, ska så småningom få sin plats på handduken liksom flera kvinnor från samma tid, som på olika håll så småningom förenas i Emma. Det blir en resa i tiden.
< De är flera kvar att brodera och minnas. Kvinnorna som gick före.

2 kommentarer:

  1. Vad fint! Både bilderna och broderiet.

    SvaraRadera
  2. Vilken jättefin ide! Blir genast sugen på att göra likadant. Kul att du hittat till mig och vill vara med i tävlingen, förresten!

    SvaraRadera