söndag 4 mars 2012

Klyvsöm

Tillsammans med andra stygnentusiaster har den senaste tidens uppgift varit att sy klyvsöm. Jag har faktiskt använt mig av gamla erfarenheter denna gång.
 I mina gömmor från min kurs hos Broderi Bates och Blixt år 2005, hittade jag min uppgift, som då var att sy klyvsöm med garn i olika tjocklek, olika färger och med stora och små stygn. Dessutom skulle en medeltida figur sys i klyvsöm sedan den kopierats och färglagts.Dessutom skulle en medeltida figur sys i klyvsöm sedan jag själv gjort förlagan genom att kopiera och färglägga den.Jag valde Albertus Pictors Lekare med fela.


Jag broderade med HV´s lingarner till största delen, men också med molinégarn för att få fram en mer skimrande skiftning i felan. Strängarna sydde jag med björntråd.

KLYVSÖM, eller Point avant fendu  som den heter på franska, är en variant av stjälksöm. I klyvsöm sticks nålen ned i tråden istället för bredvid. Klyvsöm användes redan på 1200-talet bl a i de engelska broderierna. För att få vackra och livfulla skiftningar i former och färger på människor och djur är klyvsömmen perfekt, särskilt  om man syr den i olika riktningar och längs redan givna former.Med yllegarner kan man kombinera klyvsöm och stjälksöm för att få fram rika effekter. Den kan också lätt förväxlas med kedjesöm.
Sex år senare imponeras jag själv av det jag gjorde då!

6 kommentarer:

 1. Underbart broderi och tack för för info om stygnet.
  Gudrun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag,som är på korsstygnsstadiet, kan ju inte bli annat än imponerad.

   Radera
 2. Kul att få ta del av dina tidigare erfarenheter av detta för mig så "nya" stygn!

  SvaraRadera
 3. Gillar Lekaren bättre i din version än i Alberts. Kanske för att jag associerar Pictor med Döden. Inte mitt fel. Skadad som barn i Täby k:a.

  SvaraRadera
 4. Så bra att du kan ta fram gamla erfarenheter och visa oss! Klyvtygnet är ju en doldis... syns egentligen inte riktigt vad det är- efterstygn,stjälkstygn eller kedjestygn...Måste nog ta tag i det stygnet snart...

  SvaraRadera